Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tavşantepe Metro İstasyonu'nda Pendik Belediyesince düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu.
Aralarında okul ve konut yatırımlarının da bulunduğu ve toplam 925 milyon 881 bin Türk lirasına mâl olan 'Kartal-Yakacık-Pendik-Tavşantepe metro hattı ile Pendik İlçesine Yapılan Yatırım ve Hizmetlerin Toplu Açılış Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada önemli açıklamalarda bulundu. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanısıra Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, milletvekilleri ve eski bakanlar katıldı.
"ALTERNATİF OLUŞTURUYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Bugün açılışını yaptığımız Kadıköy-Tavşantepe metro, Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar olan bölüm 2019 yılında tamamlanacak. Sabiha Gökçen Havalimanı'mızın ikinci pistininin devreye girmesiyle, kapasite büyük gödeli uçakların da inişine uygun hale gelerek 70 milyona ulaşacak." dedi. Erdoğan, "Teknopark İstanbul son derece başarılı hizmetler veriyor. Bugün açılışını yaptığımız bu hatla birlikte İstanbul'daki raylı sistem uzunluğu 150 kilometreye ulaşmış olacak. İstanbul genelinde hâlâ yapımı devam eden raylı sistemlerin uzunluğu 194 kilometreyi buluyor. Çok yakında bu uzunluk iki katına çıkacak. 260 kilometrelik raylı sistemi İstanbul'a kazandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Raylı sisteme büyük önem verdiklerini işaret eden Erdoğan, tüm yatırımlar bittiğinde İstanbul'un ulaşımının büyük ölçüde raylı sistem üzerinden gerçekleşeceğini belirterek, "Raylı sistemle boğaz geçişi konusunda Marmaray'ın ardından Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki hattı da devreye almak suretiyle iki alternatifli bir imkanı oluşturmuş oluyoruz." şeklinde konuştu.
"DURMAK YOK, YOLA DEVAM"
Erdoğan, "Hamdolsun, 'Ne yaptınız ki' diyenlere dün akşam sabah namazına doğru parlamento güzel bir cevap verdi ama gerçek cevabı inşallah beşer planında egemenlik milletindir. Şimdi milletim inşallah gerçek kararı verecek. Nihai kararı verecek ve bu nihai kararla beraber Türkiye yeni bir sıçrama noktasına ulaşacaktır. Milletimiz için hayırlı olsun. Ülkemiz için hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Sizlerden şimdiden bir ricada bulunuyorum; bu referandumla ilgili kampanyada inanıyorum ki sizler gece gündüz demeden çalışmak suretiyle geleceğe yürüyeceksiniz. Çünkü bizim Rabiamız var. Çünkü biz tek milletiz, tek bayrağız, tek vatanız, tek devletiz. Öyleyse durmak yok, yola devam."
"ONLAR ÖLDÜRMENİN, BİZ YAŞATMANIN DERDİNDEYİZ"
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve AK Parti İl Teşkilatına yönelik saldırıya değinen Erdoğan, "Bunlarla bir yere varmak mümkün değil. Şunu iyi bilsinler ki kardeşlerim bizler bu yola her şeyimizi koyduk." değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, "Onlar geleceğimizi karartmak isteyecek, biz yaptığımız her yatırımla, attığımız her adımla istikbalimizi aydınlatacağız. Onlar terör örgütlerinin silahları ve bombalarıyla yakacak, yıkacak biz ise inşa edeceğiz, ihya edeceğiz. Onlar ellerindeki finans imkanlarını spekülasyon araçlarını kullanarak bizi dibe çekmeye çalışacak, biz hayata geçirdiğimiz projelerle zirveyi zorlayacağız. Onlar öldürmenin yollarını arayacak, biz yaşatmanın çaresine bakacağız. Çünkü biz hep birlikte Türkiyeyiz." diye konuştu.
"ŞEHİTLERİMİZ ÖLÜ DEĞİL DİRİ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dün Suriye'de 5 şehidimiz 9 gazimiz var. Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum. İnancımıza göre şehitler ölmez, onlar diridirler. Kimse şehitlerimiz için ölü demesin, onlar ne yaptığımızı attığımız adımları takip ediyorlar. Onlar diridir, tenlerin ölmesi birşey ifade etmez. Toprağa verdiğimiz her şehit yüreğimizin bir köşesini dağlıyor. Şu gerçeğin de farkındayız, döktüğümüz her damla kan bu toprakların bize vatan olduğunu perçinleyen çividir, tapu belgesidir. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Milletimiz 15 Temmuz gecesi cesaret göstermeseydi, biz bu güne çıkabilir miydik?"
ŞAHİN: "İSTANBUL'A HİZMET YÜCE BIR DUYGU"
İstanbul Valisi Vasip Şahin de açılışta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, verdiği destek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. "Hakkında ne söylenirse söylensin İstanbul şehri, kıymeti yine de yeterince takdir edilemeyecek muhteşem ve derin mânâlarla yüklü bir şehirdir. İstanbul’a hizmet her mânâda yüce bir iş, yüce bir duygudur." diyen Vali Vasip Şahin, "Bugüne, geçmişe, medeniyetimize, değerlerimize ve millet olmaya ilişkin iddialarımıza sunulan derin bir hürmet anlamını ifade eder. İstanbul’a hizmet etme gayreti şüphesiz ki hizmet edeni de yücelten bir fiildir. Bu ferâsetle Devletimiz ve Hükûmetimiz İstanbul’a gereken ilgi ve özeni her zaman göstermiştir." diye konuştu.
"KADIKÖY'DEN PENDİK'E TRAFİKSİZ ULAŞIM"
Vali Şahin, "Bu nedenledir ki geçtiğimiz on yıl içinde İstanbul, devletimizin ulaşım yatırımlarının merkezinde yer almıştır. Marmaray, başlı başına târihî, ekonomik ve simgesel önemi olan büyük bir projedir. Yine aynı önemi hâiz Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve bütün bunlardan sonra pek yakında Üçüncü Havalimanı ile İstanbul; dünya şehirleri arasında bütün haşmetiyle parlayacaktır. Bugün de proje değeri 500 milyon lira olan Kartal – Tavşantepe Metro Hattına eklenen üç istasyonla Kadıköy’den Pendik’e kesintisiz ve trafiksiz bir ulaşım sağlanacak." ifadelerini kullandı.
"PENDİK'İ YÜKSELTİYOR, İSTANBUL'A DEĞER KAZANDIRIYOR"
Vali Şahin, konuşmasını şoyle sürdürdü:
"Bugün burada Bakanlıklarımız, Büyükşehir Belediyemiz ve Pendik İlçe Belediyemizin gayretli çalışmaları neticesinde ortaya çıkan 217 dev projenin hayata geçişine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Toplam maliyeti 1 milyar TL’nin üzerindeki bu eserler başta Pendik’in değerini yükseltmekle kalmıyor, İstanbul’umuza da katma değer kazandırıyor.
Eğitim, kültür, spor, ulaşım, altyapı ve sosyal hizmetler alanına yapılacak her katkının insan hayatına doğrudan bir fayda sağladığı gözle görülür bir gerçektir. Bu anlamda marka ilçe olma yolunda hızla ilerleyen Pendik’e yapılan 217 eserle her konuda olduğu gibi hizmet, eğitim, spor, altyapı ve ulaşım yatırımları anlamında da önemli bir kazanım sağlamıştır. Çok şükür ki devletimiz bu ölçüde büyük bütçeleri harcamaya muktedirdir. İnşallah daha nice büyük projeler buna eklenecektir."
Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'un her geçen gün geliştiğine işaret etti. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı ve bakanların katılımıyla kurdelenin kesilmesi sonrası metro hizmete açıldı